Kotisivut ovat nykyään monelle yritykselle välttämömät ja siksi niiden tekemiseen kannattaakin panostaa niin aikaa kuin rahaakin.
Kerromme tällä sivulla mitä kotisivujen teossa kannattaa ottaa huomioon. Voiko kotisivut tehdä itse vai kannattaako teko jättää ammattilaisille. Mitä kotisivujen teko maksaa? Kerromme myös millä kotisivukoneella saavutat tavoitteesi helpoiten.
Nettisivut voi periaatteessa tehdä hyvinkin nopeasti. Käytännössä nettisivuihin tekoon liitty kuitenkin monta eri vaihetta. Yleisesti voidaan ajatella, että nettisivujen tekeminen etenee seuraavalla tavalla:
Kotisivuillasi vierailevat hakevat yleensä tietoa tai ratkaisua johonkin ongelmaan. Mitä tietoa kotisivusi voivat tarjota ja miten palvelusi auttavat asiakkaan ongelmaan? Mieti, mitä kerrot sivustosi vierailijalle, joka ei välttämättä sivuille saapuessaan tunne tuotettasi tai palveluasi lainkaan. Nettisivuille sisällön kirjoittaminen on tarkkaa puuhaa. Jokaisella käytetyllä sanalla tulee olla tarkoituksensa. Jokaisen kirjoitetun rivin päätarkoituksena on saada lukija lukemaan seuraavat rivit. Jos lukija lopettaa tekstin lukemisen, kotisivujesi viesti ei mene riittävästi perille, jolloin lukija ei myöskään tee toivottuja asioita kotisivuillasi.
Yritä olla mutkistamatta yksinkertaisia asioita ja esitä tiedot mahdollisimman selkeästi. Kysy itseltäsi, vievätkö luomasi linjat tarinaa pidemmälle ja motivoivatko ne lukijaa jatkamaan lukemista? Uudista tekstiäsi, jos sinusta tuntuu, että ne eivät toimi toivotulla tavalla. Pidä huoli, että heti ensimmäisenä saavuttuaan sivuillesi asiakas näkee selkeästi, mitä, missä ja kenelle tarjoat.
Asiakaskertomukset tuovat myös uskottavuutta sivustollesi, joten jos mahdollista käytä niitä. Mielellään niin, että asiakas kertoo kokemuksena omalla nimellä ja kuvalla.
Sivuillasi on hyvä olla toimintoja jolla saat käyttäjän aktivoitumaan. Nämä ovat yleensä painikkeita, jolla käyttäjä voi siirtyä esimerkiksi seuraavalle sivulle, lähettää yhteydenottopyynnön tai siirtyä verkkokauppaan.
Määrittele itsellesi kotisivujen tavoitteet. Tavoitteena voi esimerkiksi olla, että asiakas pyytää tarjouksen, tilaa tuotteen tai liittymään esimerkiksi postituslistalle. Voit saada käyttäjän suorittamaan tavoitteesi näkyvällä painikkeella. Painikkeita ei saa olla liikaa, vaan yleensä kullakin sivulla on yksi tavoite, mihin käyttäjää ohjataan.
Sivujen ulkoasun on hyvä vastata yrityksen ilmettä. Monesti värimaailma voidaan ottaa yrityksen logosta tai yrityksen toimintaan liittyvästä asiasta. Monella kotisivukoneella voit valita sopivan teeman ja muokata sitä sopivan näköiseksi.
Nykyään kotisivujen tekoon tarkoitetut ohjelmistot ovat niin hyviä, että kotisivut voi hyvin tehdä myös itse. Varsinkin aloittevan yrityksen ei kannata tuhlta tuhansia euroja kotisivuihin. Perussivut osaa jokainen tehdä myös itse jos viitsii vähän nähdä vaivaa.
Jos kotisivuille haluaa monimutkaisempaa toiminnallisuutta niin silloin ammattilaisen palkkaaminen voi olla järkevää. Vaikka teettäisitkin kotisivut ammattalaisella täytyy sinun silti olla aktiivisesti mukana kotisivujen teossa. Tekijälle tulee ilmoittaa tarkkaan mitä haluaa kotisivuilta, mitä tekstejä sivuille tulee ja minkälaisia toiminnallisuuksia sivuille haluaa. Monesti sivujen tekijä joutuu toimittamaan monta versiota sivuista, ennen kuin sivut ovat valmiit. Ammattilaista valitessa kannattaa tutustua tekijän aiemmin tekemiin nettisivuihin. Kannattaa lähettää tarjouspyyntö useammalle kuin yhdelle tekijälle ja varmistaa, että pystyt muokkaamaan ja päivittämään sivustoa itse myöhemmin.
Olemme testanneet lähes kaikki markkinoilla olevat kotisivukonepalvelut sekä CMS-ohjelmistot. Näiden kokemusten perusteella olemme valinneet näille sivuille 5 palvelua, jolla kotisivut saa helposti tehtyä. Selaamalla näitä sivuja löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon.
Näillä sivuilla voit lukea tietoja seuraavista kotisivukoneista:
Squarespace - squarespace.com
Oma domain eli verkkotunnus kannattaa varata mahdollisimman nopeasti. Sitä ei tarvitse tilata samasta paikasta kun itse kotisivupalvelua. Kun haluamasi domain on varattu, tiedät että kukaan muu ei sitä voi enää viedä. Suomalaisen yrityksen kannattaa yleensä varata .fi päätteinen domain. Lisäksi on hyvä hankkia myös vastaava .com domain. Erilaisia päätteitä on nykyään noin 1000, joten jokaisella päätteellä ei domainia kannata lähteä hankkimaan.
Vapaata .fi domainia sekä eri verkkotunnusvälittäjiä voi etsiä Traficomin .fi verkkotunnuspalvelusta.
Riippumatta mitä ohjelmistoa käytät nettisivunen tekemiseen, kannattaa nettisivuille yleensä asentaa Google Analytics -kävijäseuranta. Voit avata tästä Google Analytics -tilin. Tilin avaamisen jälkeen sivuille pitää vielä lisätä Googlen seurantakoodi.
Google Search Console on ilmainen palvleu, jonka avulla voit tarkkailla sivustosi sijoitusta ja toimintaa Googlen hakutuloksissa.
Useimmat kävijät nettisivuille tulevat hakukoneiden eli erityisesti Googlen kautta. Hakukoneoptimointi onkin siksi tärkeää. Hakukoneoptimointi kannattaa ottaa huomioon jo sivuja tehdessä. Mieti millä hakusanoilla haluat sivuston näkyvän hakukoneissa. Käytä näitä hakukoneita sivujen otsikoissa ja sisällössä sekä sivuston meta-tiedoissa.
Kävijöitä saa sivuille mös mainoston kautta. Yksi vaihtoehto on käyttää maksullisista Google Ads -mainontaa. Nämä mainokset voivat näkyä sekä Googlessa että myös monilla nettisivuilla.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis lacinia auctor turpis et feugiat. Donec in libero dignissim, molestie ex pulvinar, faucibus nisi. Nam hendrerit auctor purus at interdum. Mauris eget neque in purus imperdiet feugiat sed id metus. Ut ultrices mi at tellus auctor, ac suscipit diam egestas. Vestibulum egestas, nibh eu vulputate luctus, quam metus suscipit quam, eget lobortis sapien ante in odio.
Pitää meidät liikkeellä säästä riippumatta.
Sinun ei tarvitse luottaa vain meidän sanaamme, tsekkaa asiakastarinat!
Syömme bugeja aamupalaksi.
Ei nyt mikään ylpeilyn aihe.
Mutta sekin onnistuu.
1980
Suspendisse a rutrum dui, in vulputate turpis. Duis aliquet leo sit amet mi sagittis consequat. Nulla felis orci, venenatis id felis quis, tincidunt euismod elit.
2000
Suspendisse a rutrum dui, in vulputate turpis. Duis aliquet leo sit amet mi sagittis consequat. Nulla felis orci, venenatis id felis quis, tincidunt euismod elit.
2030
Suspendisse a rutrum dui, in vulputate turpis. Duis aliquet leo sit amet mi sagittis consequat. Nulla felis orci, venenatis id felis quis, tincidunt euismod elit.
Tämän osion avulla pystyt listaamaan lisäämäsi artikkelikategoriat.
Pitää meidät liikkeellä säästä riippumatta.
Sinun ei tarvitse luottaa vain meidän sanaamme, tsekkaa asiakastarinat!
Syömme bugeja aamupalaksi.
Ei nyt mikään ylpeilyn aihe.
Mutta sekin onnistuu.
Lue raportit eri kotisivukoneista ja löydä itsellesi sopiva kotisivukone nettisivujen tekoon.